2011. január 21., péntek

Hogyan táplád családodat egészségesen és olcsón?

Bejegyezte: Mária dátum: 23:36
Jól járt az, akinek újévi fogadalmai közt szerepelt az egészséges táplálkozás, és el tudott jönni 01. 17-i találkozónkra, hisz e témában számos praktikus tanácsot, receptet, és nem utolsó sorban ízletes falatokat kaphattunk! Ezúton köszönjük Simonné Wildner Juditnak a tartalmas és „ízes” előadást!
Judit

A nyers növényi étrend előnyei

  1. Tápegész- A nyers növényi ételek természetes formájukban fogyaszthatók. A növények egymást kiegészítő, teljes egységet képviselő tápanyagokat halmoznak fel.

  2. Magas napenergia-tartalom- A növények zöld festékanyaguk segítségével képesek közvetlenül felvenni a Nap energiáját a napfényből. Az eltárolt napenergia leginkább sértetlen, természetes formájukból vehető fel belőlük.

  3. Enzimbőség- Az enzimek jó emésztést és anyagcserét biztosítanak. Lehetővé teszik a tápanyagok (vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, fehérjék, szénhidrátok, zsírok és olajok) szervezetbe kapcsolását. Hőkezelés hatására azonban (kb. 55 fok felett) lebomlanak, és ezek hiányában a különböző tápanyagok nem hasznosulnak.

  4. Vitaminbőség- A nyers növényi táplálékok gazdagon tartalmaznak különböző, az emberi szervezet számára fontos vitaminokat. Sok vitamin azonban a hőkezelés, a túlzott hűtés, vagy akár csak a növény felszínének megsértése hatására tönkremegy. Az állati eredetű táplálékokban pedig eleve jóval kevesebb vitamin található, emellett sok vitamint emészthet fel a természetellenes formában fogyasztott ételek (pl. fehérliszt, kristálycukor), valamint az élvezeti cikkek (pl. kávé) fogyasztása is.

  5. Organikus sótartalom- A növényi táplálék szerves (organikus) sókat tartalmaz, melyet az emberi szervezet képes feldolgozni és beépíteni. A szervetlen sók(pl. tengeri só) ezzel szemben a szervezetben lerakódnak, és jelentős mennyiségű vizet kötnek meg(1 g konyhasó pl. 120 g vizet), melyek számos betegség forrásai.

  6. Rostbőség- A nyers növényi ételek gazdagon tartalmaznak rostanyagot, amely serkenti a bélműködést, elősegíti a rendszeres széklet meglétét, és segít megszüntetni a székrekedést. A beleken gyorsan áthaladó és onnan könnyebben kiürülő salakanyag kevésbé terheli a szervezetet: a visszaszívódó mérgező anyagok mennyisége is kevesebb ily módon.

  7. Megfelelő zsír és koleszterin tartalom- A növényi táplálékban túlnyomórészt telítetlen zsírsavak találhatók ,melyek segítik az érvédő koleszterin képződését. Ez kedvező hatású az érrendszerre, a vérkeringésre, a szívműködésre; hat a vérrögképződés (trombózis, embólia) ellen, és gátolja az infarktust.

Ezért aztán ne csak gyermekeink kezébe nyomjunk sárgarépát, almát, egyebet, hanem mi magunk is ropogtassunk sok nyers zöldséget-gyümölcsöt, és természetesen ne feledkezzünk meg a párunkról sem!

Néhány roppant ízletes pástétom recept:

Citromos napraforgókrém

darált napraforgó, citromlé, víz, só (hígítva salátaöntetnek is)

Napraforgó pástétom

pörkölt napraforgó, hagyma, mustár, víz, só (töpörtyűkrémhez hasonlít)

Babpástétom

enyhén ízesített főtt bab, olaj, só

-magyaros:paprikarém vagy pirosarany hozzáadásával

-fokhagymás

-tormás: reszelt torma, vagy ecetes torma hozzáadásával

Lencsepástétom

enyhén ízesített főtt lencse, olaj, só

-bazsalikomos, citromos

- majorannás

-magyaros stb.

Csicseriborsó pástétom

főtt csicseriborsó, citromlé, fokhagyma, só

Humusz

csicseriborsó pástétom pörkölt, darált szezámmaggal

Sárgaborsó pástétom

főtt sárgaborsó sok fokhagymával, kevés olajjal

Tökmagpástétom

őrölt tökmag, só, víz

-citromos

-fokhagymás, stb.

Céklapástétom

céklahús*, őrölt köménymag, hagyma, só, citromlé, olaj

Tormás sárgarépa pástétom

sárgarépahús*, torma vagy ecetes torma, só, olaj


*zöldséglé készítése után a centrifugában visszamaradt zöldségőrlemény

olaj: a hidegen sajtolt a legjobb

(Kép: http://gittarawfood.blogspot.com/2010/11/zoldsegek-faragva.html)

0 megjegyzés:

 

Borsóka Baba-Mama Klub Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez