Judit
A nyers növényi étrend előnyei
Tápegész- A nyers növényi ételek természetes formájukban fogyaszthatók. A növények egymást kiegészítő, teljes egységet képviselő tápanyagokat halmoznak fel.
Magas napenergia-tartalom- A növények zöld festékanyaguk segítségével képesek közvetlenül felvenni a Nap energiáját a napfényből. Az eltárolt napenergia leginkább sértetlen, természetes formájukból vehető fel belőlük.
Enzimbőség- Az enzimek jó emésztést és anyagcserét biztosítanak. Lehetővé teszik a tápanyagok (vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, fehérjék, szénhidrátok, zsírok és olajok) szervezetbe kapcsolását. Hőkezelés hatására azonban (kb. 55 fok felett) lebomlanak, és ezek hiányában a különböző tápanyagok nem hasznosulnak.
Vitaminbőség- A nyers növényi táplálékok gazdagon tartalmaznak különböző, az emberi szervezet számára fontos vitaminokat. Sok vitamin azonban a hőkezelés, a túlzott hűtés, vagy akár csak a növény felszínének megsértése hatására tönkremegy. Az állati eredetű táplálékokban pedig eleve jóval kevesebb vitamin található, emellett sok vitamint emészthet fel a természetellenes formában fogyasztott ételek (pl. fehérliszt, kristálycukor), valamint az élvezeti cikkek (pl. kávé) fogyasztása is.
Organikus sótartalom- A növényi táplálék szerves (organikus) sókat tartalmaz, melyet az emberi szervezet képes feldolgozni és beépíteni. A szervetlen sók(pl. tengeri só) ezzel szemben a szervezetben lerakódnak, és jelentős mennyiségű vizet kötnek meg(1 g konyhasó pl. 120 g vizet), melyek számos betegség forrásai.
Rostbőség- A nyers növényi ételek gazdagon tartalmaznak rostanyagot, amely serkenti a bélműködést, elősegíti a rendszeres széklet meglétét, és segít megszüntetni a székrekedést. A beleken gyorsan áthaladó és onnan könnyebben kiürülő salakanyag kevésbé terheli a szervezetet: a visszaszívódó mérgező anyagok mennyisége is kevesebb ily módon.
Megfelelő zsír és koleszterin tartalom- A növényi táplálékban túlnyomórészt telítetlen zsírsavak találhatók ,melyek segítik az érvédő koleszterin képződését. Ez kedvező hatású az érrendszerre, a vérkeringésre, a szívműködésre; hat a vérrögképződés (trombózis, embólia) ellen, és gátolja az infarktust.
Ezért aztán ne csak gyermekeink kezébe nyomjunk sárgarépát, almát, egyebet, hanem mi magunk is ropogtassunk sok nyers zöldséget-gyümölcsöt, és természetesen ne feledkezzünk meg a párunkról sem!
Néhány roppant ízletes pástétom recept:
Citromos napraforgókrém
darált napraforgó, citromlé, víz, só (hígítva salátaöntetnek is)
Napraforgó pástétom
pörkölt napraforgó, hagyma, mustár, víz, só (töpörtyűkrémhez hasonlít)
Babpástétom
enyhén ízesített főtt bab, olaj, só
-magyaros:paprikarém vagy pirosarany hozzáadásával
-fokhagymás
-tormás: reszelt torma, vagy ecetes torma hozzáadásával
Lencsepástétom
enyhén ízesített főtt lencse, olaj, só
-bazsalikomos, citromos
- majorannás
-magyaros stb.
Csicseriborsó pástétom
főtt csicseriborsó, citromlé, fokhagyma, só
Humusz
csicseriborsó pástétom pörkölt, darált szezámmaggal
Sárgaborsó pástétom
főtt sárgaborsó sok fokhagymával, kevés olajjal
Tökmagpástétom
őrölt tökmag, só, víz
-citromos
-fokhagymás, stb.
Céklapástétom
céklahús*, őrölt köménymag, hagyma, só, citromlé, olaj
Tormás sárgarépa pástétom
sárgarépahús*, torma vagy ecetes torma, só, olaj
*zöldséglé készítése után a centrifugában visszamaradt zöldségőrlemény
olaj: a hidegen sajtolt a legjobb
(Kép: http://gittarawfood.blogspot.com/2010/11/zoldsegek-faragva.html)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése